VipassanaTudatosság, Semlegesség, Koncentráció, Közömbösség, Elengedés.
Hogyan válik a figyelem tisztává és semlegessé? – ha akarás, vágyak és elutasítás nélkül szemléljük a dolgokat.  A Vipassana technikával egy olyan tudatállapotot tapasztalunk meg, melyben a dolgok igazi belső valóságát látjuk.

A jelen pillanatban megjelent dolgokra önkéntelenül reagálunk. Akár elutasítással vagy vágyódással, megteremjük az újabb karmát, az okot, ami a későbbiekben megjelenő jelenség oka lesz. 

A betegségeink azért alakulnak ki, mert a tudati szintünkön létrehozott beidegződött reakcióinkkal, érzelmi megnyilvánulásainkkal, fizikai szinten megteremtjük azokat – bizonyítja a pszichoszomatika tana. 
A meditációs tapasztalatok megmutatják, hogy a tudati dolog létrehozza az anyagi dolgot, és fordítva. A gondolataink finom érzetként megjelennek a testünkben, érzéseinkre, észleléseinkre öntudatlanul reagálunk. És amilyen minőségűek a reakcióink, olyan minőségű jelenséget hoznak létre a testünkben.

A Vipassana meditáció segítségünkre van abban, hogy a tudatunk elcsendesedjen, kifinomodjon, és figyelmünk élessé váljon. Miként felerősödnek pozitív tudati vonásaink, kialakulnak különféle mentális képességeink, finom valós érzeteink, megtapasztaljuk a bensőnket átható nyugalmat, a határtalan békességet, és a bennünk rejlő öröm mélységeit. 
Ahogy ezek a minőségek megjelennek bennünk, úgy szűnnek meg a fizikai betegségeinkkel azonos minőségű tudati beidegződéseink.  Ahogyan a gyümölcs érik egy érési folyamat során, úgy válik a tudat és a test minősége hasonlóvá.

A Vipassanát, mint módszert Buddha fejlesztette ki. Arra az egyszerű alapra épül, hogy mindannyian ugyanazokkal a problémákkal küszködünk, amiket ez a módszer fel tud számolni. Folyamatos gyakorlással a meditáció feloldja a mindennapi életünk során felhalmozódott feszültségeinket, és megsemmisíti azokat a gócokat, melyeket mi magunk hozunk létre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése