Mennyit ér egy ember?Értéktelen Kelemen jelentéktelen embernek érezte magát, azt gondolta, hogy ő semmire sem jó, semmit nem csinál megfelelően, ügyetlen és buta. Végső kétségbeesésében felkereste a Falu Öregjét, hogy tanácsot kérjen tőle.
A Falu Öregje rá sem nézett, csak ennyit mondott: - Nagyon sajnálom fiacskám, nem segíthetek, előbb a magam baját kell orvosolnom… Persze, ha segítenél nekem, akkor utána én is tudnék neked segíteni. - Hát örömmel segítek – hebegte Értéktelen Kelemen.
 -  Jól van – folytatta a Falu Öregje és átnyújtott egy gyűrűt a fiatalembernek: - Menj el a piacra, úgy döntöttem, pénzzé teszem ezt a gyűrűt, mert vissza kell fizetnem az adósságomat. A lehető legtöbbet kell kialkudnod érte, de egy aranynál kevesebbet semmiképp ne fogadj el.
Ahogy odaért a piacra a fiú, a kalmárok érdeklődve nézegették a gyűrűt, de ahogy megemlítette, hogy egy arany az ára, kinevették, vagy hátat fordítottak neki, senki sem volt hajlandó egy- két ezüstnél többet kínálni. Csüggedten felült a ló hátára és visszament a Falu Öregjéhez. – Nagyon sajnálom, lehetetlent kérsz tőlem. Két-három ezüstöt még kaptam volna a gyűrűért, de nem hiszem, hogy bárkit is be tudnék csapni és elhitetni vele, hogy egy aranyat ér.
-Nagyon fontos dolgot mondtál, fiatal barátom, - mosolygott az Öreg. – Előbb azt kell megtudnunk, mi a gyűrű valódi értéke. Menj el az ötvöshöz, ő biztosan megmondja.
Az ötvös alaposan megvizsgálta a gyűrűt, majd így szólt: - Mondd meg a Falu Öregjének, ha azonnal el akarja adni, ötvennyolc aranynál, most nem adhatok többet érte. – Ötvennyolc arany?!- kiáltott fel a fiatalember.
– Idővel hatvan aranyat is megkaphat érte, de ha sürgősen szüksége van a pénzre….- tárta szét a karját az ötvös. Értéktelen Kelemen izgatottan rohant vissza a Falu Öregjéhez a hírrel.

 -Ülj le! – szólt az Öreg. – Te is olyan vagy, mint ez a gyűrű: értékes, egyedi kincs. Téged is csak igazi szakértő képes felbecsülni. Miért töröd hát magad, hogy bárki a világon fölfedezze, mi az igazi értéked? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése