Ha szembe jön velünk a rosszindulat
Görcsben van a gyomrom tőle…csak kötözködni tud. Tudom, hogy utál…folyton rosszindulatú és gyűlölködő velem. Nem hiszem el, csak velem ilyen köcsög? Állandóan belém rúg…el akar taposni. Nem értem, mi a f…baja van velem. Egy felfuvalkodott hólyag. Tudja ez egyáltalán mi az, hogy jóindulat? Egy irdatlan kretén. Hányok tőle.

Melyikünk ne találkozna élete során olykor (vagy talán állandóan) ilyen, vagy hasonló viselkedésű emberekkel, akiktől menekülni, szabadulni szeretnénk. Vajon miként védhetjük meg magunkat velük szemben? Mihez kezdhetünk azokkal az érzésekkel, amik keletkeznek bennünk ilyen helyzetekben? Hogyan tudjuk kezelni, ha valaki rosszindulatú, gyűlölködő és ellenséges velünk? És mit tegyünk, ha bennünk forrongnak mindezek az érzések és folyton kirobbannak belőlünk másokkal szemben?

Egyre többünk életében uralkodik el a gyűlölet, irigység, rosszindulat. Megjelenik a munkahelyünkön, tönkre teszi a párkapcsolatunkat, és bekúszik a magánéletünkbe. Beköltözik az életünk minden területére, megmérgezi a lelkünket. De miért alakulnak ki ezek az érzések? Miért akarunk ártani? Miért gúnyolódunk, fölényeskedünk, támadunk? Miért nem lépünk egyszerűen tovább?

Talán, mert ezekkel az érzésekkel tudunk a legerősebben kapcsolódni és a középpontba kerülni. Élvezetet okoz a vágy, hogy csatába szálljunk a másikkal, bizonyítva magunknak, hogy erősebbek, igazabbak, jobbak, különbek vagyunk nála. Pedig csak a bizonytalanságunkat zúdítjuk rá, hogy megkönnyebbüljünk. Mert nem tudjuk biztosan, hogy kik is vagyunk valójában, mert nincs a lelkünkben béke és elfogadás, mert lelkileg kiegyensúlyozatlanok vagyunk. A történet csakis rólunk szól, az egónk harcáról. Arról, hogy mennyire szeretjük önmagunkat. És amennyire önmagunkat szeretjük, csakis annyira vagyunk képesek másokat tisztelni.

És hogy mit tehetünk, ha ellenünk irányul valaki rosszindulata? Mi lenne, ha egyszerűen felállnánk? Úgy értem, a lelkünkből kiindulva egyenesednénk fel. Stabilan, magabiztosan, félelem nélkül a gyűlöletet árasztó szemébe néznénk, hogy rálássunk a valódi énjére. 

Vajon mi történne, ha hagynánk, hogy kiadja magából, mindazt, amit ránk zúdítani kíván? Egyszerűen meghallgatnánk, lehetőséget adva, hogy előjöjjön minden, ami elnyomva benne fortyog. Hogy érezze, azt találta meg, ami a nyugalom előszobájába vezeti: a szövetségest. Hogy ráébredjen, hogy hallják, amit mondani szeretne, hogy nem olyan kicsi, jelentéktelen és sokkal értékesebb, mint hiszi. Hogy felismerje, több tiszteletet, szeretet és figyelmet kap, mint saját magától valaha is kapott.A gyűlölet értelmetlen érzés. Mintha megennél egy skorpiót, amiért megharapott.
                                                                                                            Matt Haig

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése