Csak egy kancsó bor az áraSzőlőföld királya úgy döntött, fölülvizsgálja országa pénzügyi helyzetét, s fölvirágoztatja országát anélkül, hogy alattvalóira több adót hárítana. Az államköltség fedezésének egyedüli forrásaként azt kérte a népétől, hogy minden bortermelő a palackozás időszakában jelenjék meg a palotakertben a maga literes kancsójával. Hozza el a legjobb terméséből nyert kancsó borát, öntse bele a hordóba, melyet külön e célból készített majd. E kilencvenötezer liter borból aztán elegendő pénz jöhet össze ahhoz, hogy fussa a korona költségvetésére.A nép öröme leírhatatlan volt, minden házban a királyt éltették, dalokat zengtek dicsőségre. Elérkezett az adófizetés napja. Már kora reggeltől jöttek a bortermelők az egész birodalomból, s mindenki hozta a maga kancsóját. Egyesével fölmentek a királyi hordóhoz vezető lépcsőn, beleöntötték hordójuk tartalmát. Délutánra tele lett a hatalmas hordó. A király mérhetetlenül büszke volt, hogy minden egyes alattvalója megjelent. Utasítást adott hát, hogy hozzanak egy pohárka mintát az összegyűjtött nedűből.

Amikor azonban felemelte, hogy koccintson a nép egészségére, megállt a keze a levegőben a meglepetéstől. A pohárban lévő folyadék ugyanis áttetsző és színtelen volt. Lassan a legkiválóbb borok aromájához szokott orrához emelete, s megállapította, hogy egyáltalán nincs illata. Szájához emelte, kortyolt belőle. A bornak nem volt boríze, egyáltalán semmilyen íze nem volt! Azonnal hívatta a királyság alkimistáit, hogy elemezzék a bor összetételét. A végkövetkeztetés egyhangú volt: a hordó vízzel van tele.
A kormány legöregebb minisztere odalépett a meghökkent királyhoz és a fülébe súgta: - Alattvalóid emberek, felség. Ez minden… és így folytatta, - nézzük István borászt. 
Hatalmas szőlője van, legkiválóbb a szőlője, az ő bora a legjobb. Ma reggel támadt egy ötlete: „Mi lenne, ha bor helyett vizet öntene a hordóba? Ugyan ki venné észre? Egyetlen kancsó víz egy óriási hordóban. Senki nem fogja észrevenni.” – És nem is vette volna észre senki, egyetlen aprócska részlettől eltekintve, felség.           Mindenki ugyanezt gondolta!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése