2019. november 24., vasárnap

Ami a bizonytalanság mögött lehetEgy lélekgyógyász naplójából

Szeretem, ha bevilágítják a napsugarak a terápiás helységet. Ma azonban kissé borongós, hűvös az idő. November közepén talán ez nem ritka jelenség.
Hasonló hangulatban érkezik meg hozzám az a szokatlanul fiatal nő, aki tétován, bizonytalan mozdulatokkal lép be az ajtón. 
Kezet fogunk, szinte csak az ujjait érzem a tenyeremben bemutatkozáskor. 
Alig hallhatóan ejti ki a szavakat, vissza kell kérdeznem, hogy értsem a nevét. Mosolyomra egy halványan sejthető félmosoly a válasz. 


Megáll a számára kikészített szék előtt, szinte várja, hogy hellyel kínáljam: - Ha szeretnél leülni, nyugodtan megteheted – mutatok a székre. – Ja, köszönöm – és fél fenékkel helyet foglal. Kezei szorosan ölelik a táskáját, lábai összezárva, vállait felhúzva igyekszik védelmet biztosítani önmaga számára.

Lassan, félénken szólal meg. Nehezen jönnek a szavak. Pár mondat múlva könny csordul, majd a könnycseppekből zokogás keletkezik. 
Hagyom, hogy sírjon…alig érthető szavaiból végtelen elkeseredettség árad. 
A keserűségből lassan - lassan kibontakozik valami nagyon mélyről jövő harag. 

Végtelen harag, ami belülről, észrevétlenül emészti fel a testet. 
Ereje magával ragad, és arra késztet, hogy ellenségesen tekintsünk a világra. 
S ez a világ lehet körülöttünk, vagy akár bennünk, ugyanolyan ellenségesen fog visszatekinteni ránk. 

S meglehet, hogy csak egy hógolyónyi elégedetlenség indította el a folyamatot az elején, az idővel egyre nagyobb erővel lezúduló elkeseredettség-lavinává változik, és belül dühöngő óriássá növekedve elsodor.
Fontos hát meglátni a dolgok számunkra kellemes oldalát. 
Képessé válni, felfedezni a rosszban a jót, a csúnyában a szépet, és értékelni is azt. Hálás lenni akkor is, ha csekélyke, alig látható és érezhető az, amit abban a pillanatban nyújt az élet. 
Mert ha pozitívan tekintünk a világra, kisugárzásunk még több jót irányít felénk. 
S az érkező pozitívumok vezetnek el bennünket az elégedettség csodálatos állapotába, hogy örömmel mosolyoghassunk a világra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése