2017. december 29., péntek

DávidA Dávid nevű emberek átlagon felüli kapacitással rendelkeznek. Ahhoz, hogy elgondolásaik mellett kitartsanak, nagyfokú jellemszilárdságra, önbizalomra és intellektuális bátorságra van szükségük. Sokoldalúak, jó kifejezőkészséggel rendelkeznek, de mivel nem hajlandóak elmélyülni semmiben, felületesek. Természetesnek tekintik az anyagi kényelmet és a kellemes életet, a munkát abban az esetben élvezik, ha az változatos és újszerű. Szeretnek utazni, mindent meg akarnak tapasztalni, hogy világnézetük változhasson, haladni akarnak az idővel. Hajlamosak az önelégültségre, mert sokszor figyelmen kívül hagyják mások véleményét. Úgy érzik, mindig nekik van igazuk. Nehezükre esik a melegszívűség kimutatása és hiányzik a harmónia és az egyensúly az életükből. A felelősség terheit rendkívül nehezen viselik. A hittel és a pénzzel valószínűleg hadilábon állnak és az érzelmeiket sem képesek kimutatni. Sokan ezért hidegnek és érzéketlennek tartják őket.  Előfordulhat, hogy szégyenlősségük és zárkózottságuk gátja érvényesülésüknek. Meg kell tanulniuk küzdeni, felvállalni konfliktusaikat és felismerni kihívásaikat.

2017. december 27., szerda

JánosA János nevű emberek hihetetlen energiákat képesek mozgósítani céljaik érdekében, minden vágyuk, hogy elismerjék őket, hatalmuk legyen és sikeresek legyenek az életük minden területén. Kedvelik az egyedüllétet, természetes állapotuk a magány. A nyugalom, az elmélkedés feltölti őket, ilyenkor lelkileg felfrissülnek, kibékülnek a világgal. Ez szükséges ahhoz, hogy ne legyenek ingerültek, feszültek. Szeretik a természetet, a szép dolgokat, szívesen segítenek ismeretlen embereknek. Művészi hajlamaik vannak, komoly műértők, műpártolók lehetnek és tisztelik a kultúrát. Rendkívül tehetségesek, fontos, hogy a bennük rejlő képességeket kinyilvánítsák a számukra legmegfelelőbb önkifejezési módon. Kreativitásukat felhasználhatják olyan tevékenységekre, melyekben örömüket lelik. Nincs türelmük a figyelemösszpontosítást igénylő munkákhoz, ezáltal felületesekké válhatnak. Nem mutatnak elég érdeklődést és figyelmet mások ügyes-bajos dolgai iránt, el vannak foglalva saját problémáikkal. El kell sajátítaniuk az önzetlenség és önfeláldozás képességét, hogy a külvilág ne tartsa barátságtalannak, magának valónak és önzőnek őket, hiszen mindennél jobban vágynak barátokra és szeretetre.

2017. december 26., kedd

Tanulj - ősi norvég versTanuld meg a víztől követni utadat.
Tanuld meg a tűztől: mindből hamu marad.
Tanulj az árnyéktól őrködni éberen.
Tanulj a sziklától megállni helyeden.
Tanulj a Naptól, mely nyugovóra tér.
Tanulj a szellőtől, mely lombok közt pihen:
Hogyan kell életed leélni csendesen.
Tanuld meg tőlük, hisz mindenik testvéred:
Hogy kell szépen élni és szépen halni meg.
Tanuld a féregtől: semmi sem fölösleg.
Tanulj a rózsától tisztán maradni meg.
Tanuld meg a lángtól elégetni szennyed.
Tanuld a folyótól: utadból ne térj meg.
Tanulj az árnyéktól alázatos lenni.
Tanulj meg a Naptól szüntelen haladni.
Tanuld négy évszaktól ismerni az időt.
Tanuld a csillagtól, hogy az égben erőd.
Tanulj a tücsöktől: ha magad vagy zenélj.
Tanuld el a Holdtól, hogy semmitől ne félj.
Belátást a sastól, s ha vállad súly nyomja,
Nézd meg milyen terheket cipel a hangya.
Tanuld a virágtól, hogy légy szép és kecses.
Tanulj kismadártól: szabadon repülgess.
Tanulj a báránytól: legyél szelíd, mint ő.
Mindentől tanuljál, mert minden veszendő.
Úgy figyelj utadon, mi célodhoz viszen,
Tanítson mi meghal, s léted örök legyen.

2017. december 24., vasárnap

Szabó T. Anna - Az ünnep azé, aki vár

 
                                         

Aki magot szór ablakába
és gyertya vár asztalán,
a várók nem várnak hiába.
Egy angyal kopogott talán?
Szárnysuhogás az ablakon túl –
vigyázz! Kinézni nem szabad!
Künn az angyalhad térül-fordul,
egy pillanatra látszanak.
A karácsonyfát hozzák – hallod?
- egy koppanás és leteszik.
Fényben úszik az üvegajtód,
s megint suhogás. Mi ez itt?
Zöld angyaltoll: egy kis fenyőág,
karácsonyszagú és meleg.
„ Gyújtsd meg a legutolsó gyertyát!”
Ez az angyali üzenet.
És be is mehetsz – vár az ünnep,
és minden zárt ajtót kitár.
A fa alatt angyalok ülnek –
az ünnep azé, aki vár.

ÉvaAz Éva nevű emberek mindenben szeretnek a dolgok mélyére látni, mély hitük kezdetektől jelen van az életükben. Zárkózottságuk, távolságtartásuk csak akkor szűnik meg, ha érzelmileg teljesen biztonságban érzik magukat. Rendkívüli akaraterő, cselekvési energia és kitartás jellemzi őket, biztonságot jelent számukra, ha kijelölik határaikat és megtalálják helyüket. Individualisták, a függetlenségre és a szabadságra törekednek. Túláradó energiáik spontán megoldásokhoz és a találékonyság képességeihez vezetik őket. Önbizalomra, intellektuális bátorságra és jellemszilárdságra van szükségük ahhoz, hogy kitarthassanak elképzeléseik mellett. Hajlamosak a türelmetlenségre, és gyakran elkerülik a figyelmüket a részletek. Könnyen megbántanak másokat, ők azonban nem túl megbocsátók. Energiáikat kreatív, hasznos módon kell lekötniük, hogy feszültségeiket levezethessék. El kell sajátítaniuk a rugalmasság és nyíltszívűség képességeit és optimistán kell szemlélniük a dolgokat. Konfliktusaik felvállalása és kihívásaik felismerése is fontos feladatuk, valamint a humanitás, együttérzés és az önzetlenség erényeinek elsajátítása.