2017. május 19., péntek

A test és lélek harmóniája


 A betegség a test-lélek-szellem hármassága közötti harmónia megbomlásából ered, így ha helyre állítjuk a harmóniát, bekövetkezhet a gyógyulás. Az egység megteremtésének lehetőségét minden ember magában hordozza. Ebben nyújt segítséget a Bach virágterápia. A harmónia helyreállításával megtalálni a megnyugvást, a békét és a testi-lelki egészséget. A mellékhatásoktól mentes terápia sikere egyszerűségében rejlik, így használata a mindennapokban bármikor áldásos hatású.

Dr Edward Bach által az 1930-as években felfedezett terápia egy olyan hatékony módszer, amely, a növények virágaiból készült eszenciák által közvetlenül képes hatni a lelkiállapotra.
Melynek alapja, elve és mechanizmusa, sokban hasonlít a homeopátiára. Egy olyan rezgés terápia, ami a finom anyagi szintekig hat, beleértve az egész energetikai és aurális rendszerünket is. Stabilizálja a belső egyensúlyt érzelmi és lelki szinten. Serkenti és helyreállítja a szervezet természetes öngyógyító képességét. Felszabadítja és oldja a lelki terhek nehéz emlékeit, érzelmi töltéseit és múltbeli traumáit. Feloldja a lelki blokkokat, gátlásokat, így könnyebben tudunk a szívünkre, a Felsőbb Énünkre és a Lélek Szavára hallgatni. Korra, nemre való tekintet nélkül, bármikor és bárhol biztonságosan alkalmazható, nem lehet túladagolni, nincsenek mellékhatásai, bármilyen más gyógymóddal együtt alkalmazható.


Érdemes elgondolkodni a következő kérdéseken: Őszinte vagyok önmagamhoz? Esetleg szorongok legbelül?  El tudom fogadni önmagamat és a környezetemet? Képes vagyok érvényesíteni a saját akaratomat? Hallgatok a megérzéseimre? Ki tudom fejezni az érzelmeimet? Tanulok a tapasztalataimból? Milyen az édesanyámmal/gyermekemmel való kapcsolatom? Mit jelent számomra az itt és a most? Mi a szerepe a felelősségnek az életemben? Mi ad erőt ha bajban vagyok? Könnyedén lemondok a számomra fontos dolgokról? Mit jelent számomra az egyedüllét és a szeretet?

2017. május 18., csütörtök

21-én születettek


A 21-én születettek legfőbb jellemzője a megértésben nyilvánul meg. Szerencsés, pozitív szám, általában sikert, felívelő pályát, előmenetelt, boldogulást ígér. Bár szeretik a függetlenséget, mégis kedvesen együttműködők, szívélyesek embertársaikkal, képesek tapintatosan őszinték lenni. Pozitív, jó kedélyű egyéniségük miatt környezetük kedveli őket. Fontosak számukra a kapcsolatok, a mindennapi kommunikáció. Viszonzás nélkül is szívesen segítenek ötleteikkel, kreativitásukkal. A nehézségeik fölött képesek győzedelmeskedni, ám apróságok miatt is hajlamosak aggódni, könnyen zaklatottá, rosszkedvűvé válnak.


„ Ha nem tudjuk, milyen kikötő felé tartunk, nincs számunkra kedvező széljárás”                                                                                 Seneca

Bohócvirág - A félelem virága


Félénk és feszült vagy? Vágysz a nyugalomra? Úgy érzed túl érzékennyé váltál? Menedék után kutatsz? Aki fél, az elfelejt levegőt venni, leblokkol és felületesen a tüdőcsúcsba kapkodja a levegőt, az érzelmek áradását próbálja túlélni. A bátorság nem egyenlő a félelem hiányával. A bátorság a tiszta cselekvés képességének megőrzése, amikor ránk tör a félelem. A bohócvirág segít, hogy észnél maradjunk, megmutatja az utat a tudatunkhoz, így a legnagyobb bajban is mérlegelni tudjuk a helyzetet. Az esszencia támogatja a bátorság erényét és a felelősségérzetet. Felbecsülhetetlen segítség a szorongásos esetekben, fóbiáknál. Az ember bátorsággal telve élheti az életét, ha vannak is félelmei, de azok nem tudják letéríteni az útjáról. Túllép aggodalmain, ismeri a korlátait, megfelelő higgadtsággal és humorral képes szembenézni a nehézségeivel.

A negatív állapot kísérő tünetei lehetnek az idegesség, akadozó beszéd, húgyhólyag – vagy veseproblémák, fej – és hasfájás, gyenge állóképesség, az életerő csökkenése. Az aggodalmak gyomortáji zavarokhoz, a hosszan tartó félelemmel teli állapotok krónikus hasmenéshez vezethetnek. Ajánlott betegségek esetén, balesetek utáni rehabilitációnál, öregkori gyengeségnél is.

Vörösfenyő - Az önbizalom virágaMegállod a helyedet az életben? Tudod, hogy ki vagy? Ismered saját értékrendedet és ki tudod alakítani céljaidat? Lépésről lépésre haladsz előre az életedben, miközben teljes mértékben megéled és hasznosítod a benned rejlő tehetséget? Elég önbizalommal rendelkezel ahhoz, hogy megtaláld méltó helyedet az életben? Példaértékű az életed, amiből mások erőt, hitet, kitartást meríthetnek?

A vörösfenyő esszenciája segítséget tud adni ahhoz, hogy ez a minőség a felszínre kerüljön. Akiket kisebbrendűségi érzések gyötörnek, értéktelennek tartják magukat másoknál, félnek az élet kihívásaitól, nem bíznak a saját képességeikben, alkalmatlannak érzik magukat a feladataik elvégzésére, a vörösfenyő negatív minőségét élik meg. Az ilyen emberek alábecsülik önmagukat, kreativitásukat elfojtják és a kihívások elől visszavonulnak, átadva helyüket másoknak. Az önbizalomhiány állapotát élik meg, így eltérnek életcéljaik megvalósításától. Fel kell ismerniük, hogy negatív korlátaikat maguk hozzák létre, így ezek lebontása is a saját feladatuk. Ha tartóssá válik ez az állapot sajnos fizikai problémák kialakulásához vezethet. Az ember letört, visszahúzódó lesz, energiái legyengülnek, potenciazavarok, hallás- és gerincproblémák léphetnek fel, görnyedt tartás alakulhat ki, a végtagok erőtlenek lesznek.

A vörösfenyő az „újrapróbálkozás” esszenciája. Önbizalmat ad, támogatja az ember saját magába vetett hitét, segít felszámolni a negatív gondolatokat és egészséges önbecsülést alakít ki. Erősíti a kockázatvállalási hajlamot, segít felismerni az erősségeket, kihasználni az adottságokat. Annak ajánlott, aki kész a küzdelemre, de egy pofon térdre kényszerítette, s most úgy érzi, vesztesen kell tűrnie az élet nyűgeit. A talpra állásban, a küzdelem folytatásában segít az esszencia, még akkor is, ha fennáll az újabb kudarc lehetősége.


érdekességként…Egyes népek hagyományai szerint különleges ereje van a vörösfenyőnek. Többfelé is a boszorkányoktól védő erőt tulajdonítottak neki, ezért egyes népeknél vörösfenyőgallyakkal, úgynevezett „boszorkányseprűkkel” díszítették fel az ajtókat és az ablakokat. Máshol a mai napig vörösfenyőkérget akasztanak gyermekeik nyakába, hogy az megvédje őket a gonosz tekintetektől. Van, ahol úgy vélik, hogy a fogfájás örökre elmúlik, ha a kihúzott fogat egy vörösfenyő árnyékos oldalán elássák.

2017. május 17., szerda

Nebáncsvirág - Az idő virágaÚgy érzed környezeted nem ért meg? Nincs időd semmire? Feszültnek és türelmetlennek érzed magad?  Ez a vadvirág igen különleges dolgokra képes. A magok beérésével a tokok felpattannak és azokat robbanásszerű erővel kilövik magukból – mintha egy fegyver sülne el. Ez a fajta robbanékonyság jellemző azokra az emberekre is, akikre a nebáncsvirág esszenciája jótékonyan hathat. Az ilyen emberek szinte szikráznak a sok energiától, s ha valamivel felingerlik őket, kitör belőlük az indulat. Türelmetlenek, gyorsan gondolkodnak, cselekednek és környezetük unalmasnak és lassúnak tűnik számukra. Türelmetlenségüknek köszönhetően feszültté válhatnak és nehéz kivárniuk, hogy az események a maguk útján haladjanak. Ingerlékenységük miatt gorombák és udvariatlanok lehetnek másokkal.                                                                                            
A nebáncsvirág esszencia a türelmetlenség, a nyugtalanság, a kapkodás és a megfontolatlan viselkedés ellenszere. Mindezek a lelkiállapotok sajnos kellemetlen tüneteket, sőt betegségeket okozhatnak. Ideges feszültség, nyugtalanság, hiperaktivitás, pajzsmirigyproblémák, arcrángás, álmatlanság, heves viszketéssel járó bőrpanaszok, magas vérnyomás és izomgörcsök is kialakulhatnak. De alkalmazzák az esszenciát kábítószer rehabilitáció során is.       

A nebáncsvirág segíti az ember saját ritmusának kialakítását, amit időzavar esetén is képessé válik rugalmasan változtatni. Bár gyorsasága és pontossága megmarad, mégis türelmes, megfontolt, megértő lesz másokkal szemben még akkor is, ha sokkal lassúbbak nála. Nem idegesíti eltérő temperamentumú emberek jelenléte.  Elegendő türelme és nyugalma van ahhoz, hogy kivárjon dolgokat, hiszen tudja és elfogadja, hogy mindig minden a legjobb pillanatban történik.
Gyertyán - A rugalmasság virága


Elegem van, nem bírom tovább! – mondja az ember, aki úgy érzi belefáradt a hétköznapok monoton egyhangúságába. Megszűnik az elszántság, nincs erő az addig könnyen, szívesen végzett feladatai elvégzésére. Hirtelen sok lesz ami addig rutin volt, életéből eltűnik a változatosság, kimerültnek, fásultnak érzi magát. Nincs elegendő fizikai és szellemi ereje ahhoz, hogy tovább cipelje a vállára nehezedő terheket. Egy váratlan esemény azonban időlegesen kizökkentheti ebből az állapotból. Ha ez az érzés tartóssá válik, a személyiség megbetegíti önmagát, a fárasztó mindennapi teendők elől betegségbe menekül. Fáradtság, energiaszegénység, gyengeség, keringési problémák, alacsony vérnyomás alakulhat ki, de mutatja a rossz testtartás és a fáradt tekintet is a negatív gyertyán állapotot. 
A gyertyán esszencia egyike azoknak, amelyeket el kell kezdeni szedni ahhoz, hogy az ember egyáltalán rájöjjön milyen érzelmi állapotban van s értékelni tudja a különbséget, a gyógyír által előidézett pozitív változást. Olyannyira megszokottá válnak a mindennapi élet megoldhatatlannak tűnő gondjai, hogy eluralkodik az emberen a letargia. A gyertyán esszenciája azonban az energiatartalékok azonnali felszabadítását teszi lehetővé. Az ember magasabb sebességfokozatba kapcsol, s céltudatos cselekvésre készen újra aktivizálja magát. Nagy teljesítményekre lesz képes, még akkor is bízik saját adottságaiban, ha a feladatok valóban túlterhelik. Spontán módon reagál, képes kitörni a megszokásokból, nem halogatja a teendőit.

Amikor a gyertyán virágba borul, szenzációsan gyönyörű lesz, színpompájával életerőről tanúskodik. ”Mintha hirtelen zöld-arany köntöst terített volna magára” Az aranyszín virágok vakítóan sugároznak a napsütésben, káprázatos energiát sugároznak környezetükbe. Sajnos nem minden évben virágzik, de amikor mégis kibontja szirmait, felejthetetlen élményt nyújt. Korábban, a vas és acél feltalálása előtt, a gyertyán kemény, fehér fájából készítették a gépek mozgó alkatrészeit.

Jerikói lonc - A múlt virágaA kóros nosztalgia és a múlthoz kötődés hatásos ellenszere. Aki hajlamos a múltban élni, elveszítheti érdeklődését a jelen eseményei és feladatai iránt. Sok lehetőséget és élményt kihagyhat, melyeket felkínál számára az élet. A múlthoz való ragaszkodás megmerevíti és egy bizonyos állapotban konzerválja a belső lelki élet mozgékonyságát, amely a külvilággal való kapcsolat teljes elvesztéséhez vezethet. Probléma akkor adódik igazán, ha az ember a feladatok, a nehéz helyzetek elől a múlt emlékeibe menekül, ott menedékre talál, s megfeledkezik a jelenről. Állandóan a múlton rágódik, a figyelem középpontja a régi tapasztalásokra irányul, s képtelen elengedni az elmúlt dolgokat, helyzeteket, személyeket, tárgyakat. Csak a kellemes emlékek maradnak meg, semmit sem vár a jövőtől. Számára a nosztalgiázás színes elragadó világa sokkal kellemesebb, mint a színtelen, rideg, félelmetes valóság.

Az ember ebben az állapotban hajlamos elhanyagolni, elhagyni magát. A test magára marad, hisz a lélek a múltban bolyong, ezáltal elindul a fizikai hanyatlás, a vitalitás csökkenése, letargia, az állandó álmosság.

A jerikói lonc esszenciája segít a boldogság utáni erős vágyat a jelenben beteljesíteni, átélni az örömteli pillanatokat, s nyitottá válni a külvilág, a jelen történései iránt. Segít abban, hogy ne a múlt alapján akarja az ember megteremteni az életét és a tapasztalásait, hanem képes legyen hagyni, hogy a jövő hozza el a válaszokat. Elismerni, hogy mindaz, ami a múltban történt, helyén való volt ahhoz, hogy megélhesse a jelent és elindulhasson a jövő felé.

20-án születettek


A 20-án születettek legjellemzőbb képessége az intuitív képesség. Szeretetteljes, adaadó, nyugalmat árasztó emberek, akiket harmónia leng körül. Barátságosságuk, kedvességük közkedveltté teszi őket, így jó kapcsolatot képesek kialakítani embertársaikkal. Ösztönösen hajlanak a segítségnyújtásra, mások támogatására, tanítására. Alapvetően hűségesek és megbízhatóak, ők azok, akikre mindig lehet számítani, de gyakran előtérbe helyezik mások dolgait a saját szükségleteikkel szemben. A magányt rendkívül nehezen viselik, és hajlanak az önbizalomhiányra. Lelki egyensúlyukból könnyen kibillenhetnek, ami heves dühkitörésben nyilvánulhat meg.


„ Mielőtt barátokat szerezhetnénk magunknak, először önmagunkkal kell megbarátkoznunk.”                                Eleanor Roosevelt

19-én születettek


A 19-én születetteket áthatja a könyörületesség. Vezetői tulajdonságuk nagy akaraterőhöz és önbizalomhoz segíti őket, ami becsvágyhoz vezethet. Ingadoznak önmaguk és a világ között. Önközpontúságuk miatt, gyakran magányosnak elszigeteltnek érezhetik magukat. Segítőkészek, de nehezen viselik, ha megpróbálják embertársaik ezt kihasználni, ilyenkor konfliktusokba sodródhatnak. Értelmesek, kitűnő felfogó képességgel rendelkeznek, érdeklődési körük rendkívül széles és erényeik közé tartozik a kreativitással kapcsolatos türelem is. Felelősségteljesek feladataikkal, embertársaikkal szemben és oltalmazó hajlamaik könnyen megmutatkoznak. Néha feszültségeik dühkitörésekben nyilvánulnak meg, különösen, ha mellőzöttnek érzik magukat. Számukra a munka teljes figyelmet igényel, így nem szeretik, ha közben zavarják őket.


„Minden, amit önmagunkban megvalósítunk, megváltoztatja a külső valóságot is.”                                                             Otto Rank

18-án születettek


A 18-án születettek fő erénye a felelősség. Erős energiákkal rendelkező személyiségek, akik kiegyensúlyozottak, átható tehetséggel rendelkeznek és bölcsességet sugároznak. Analitikus képességeik átható intelligenciával társulnak, bár nyughatatlan szellem él bennük, mégis jól tudnak az életben érvényesülni. Birtoklási vágyuk miatt féltékenyek lehetnek és a szeszélyesség éppúgy jellemvonásukká válhat, mint a haragra képesség. Lelkiismeretességük, felelősségtudatuk álmatlanságba, idegkimerültségbe vezetheti őket. Embertársaikkal rendkívül segítőkészek, de magánéletükben ezzel kapcsolatban akadályokba ütköznek. Karrierjükhöz és a pénzükhöz fűződő viszonyukat áthatja a szívükben lakozó tisztesség és bölcsesség.


„ Életünk során számtalan álcázott formában találkozunk szembe önmagunkkal.”                                 Carl Gustav Jung

2017. május 16., kedd

Gyógyulni Bach-virágterápiával


A Bach virágterápia egy nagyszerű gyógyító eljárás, mely egységbe rendezve testünket, lelkünket és szellemünket visszaadja egészségünket.  A gyógyítás a test pusztán fizikai kezelésére korlátozódó módszereiből tovább fog fejlődni a spirituális és mentális gyógyítás irányába. A lelki harmónia visszaállításával megszünteti a betegség alap okát, majd olyan fizikai szereket használ fel, amelyek még szükségesek lehetnek a test teljes gyógyulásához.                         


Két fő célja lesz a jövő orvosának:  a pácienset önismerethez segíteni és rámutatni azokra az alapvető tévedésekre és hibákra, amelyeket elkövethet. Alaposan tanulmányozni az emberen uralkodó lelki törvényeket, az emberi természet lényegiségét és felismerni a lélek és a személyiség közötti konfliktust előidéző tényezőket.  Rámutatni arra, hogy mely cselekedeteik irányulnak az egység ellen és hogyan alakíthatók ki azon erényeik, melyekkel újra megteremthetik az egységet önmagukban. Azon orvosok, akiknek szívét a segítés vágya tölti el, képesek felnyitni a betegek szemét, reményt adva nekik, bizalmat ébreszteni bennük és segíteni őket a betegségük legyőzésében.  A megfelelő kezelés lényege nem a beteg felelősségének hárítása, hanem saját hibáinak feltárása, amely hozzásegíti a gyógyuláshoz.                                                                                                       

A másik fontos feladata az orvoslásnak, olyan  gyógyító szereket alkalmazni, melyek segítik a test megerősödését, a lélek nyugalmát, a személyiség egészének békéjét és harmóniáját.  Ezeket a gyógyító szereket kétezer éve folyamatosan a természet adja az emberiségnek és legfontosabb jelentősége egyszerűségén és tisztaságán alapszik. Lelkünk, a belső hangunk, intuícióinkon keresztül szól hozzánk: ösztöneinken, belső vágyainkon, eszményeinken, szokatlan vonzódásainkon és ellenérzéseinken keresztül. Minden igaz tudás egyedül a bensőnkből ered, a lélekkel folytatott kommunikáció eredményeként, csak a hangját kell meghallanunk. Azok a dolgok amelyek számítanak, végtelen egyszerűek. Olyan pillanatok ezek, amelyekre azt mondjuk: „Hát ez igaz, tulajdonképpen mindig is tudtam!” Ehhez kapcsolódik a bensőnkből előtörő örömérzés, rámutatva a harmonikus egységre lelkünkkel. Egészségi állapotunkat azon mérhetjük le, mennyire vagyunk boldogok, eleget teszünk-e lelkünk hangjainak.

Magyal - A szívet megnyitó virágMegnyitja a szívet és összeköt minket az isteni szeretettel. Reszketek a dühtől! – ismerős érzés? A magyal állapotban az embert belsőleg marja, égeti valami kegyetlen rossz érzés és annak pusztító, romboló hatása kifelé is megnyilvánul. Mik lehetnek ezek a bosszantó gondolatok? – féltékenység, irigység, bosszúvágy, gyanakvás, harag.  A harag önmagában nem rossz, a szeretethiány azonban már komoly problémákat okozhat.  A gyűlölet a szeretet hiányából fakad, a két érzés kölcsönösen kizárja egymást. A harag válaszreakció az egyén önérzetét sértő támadásra. Ha a becsületén esik folt, vagy a viselkedési sémáit sérti valami, esetleg ha elnyomja őt egy felsőbb hatalom, de ha fenyegetve érzi magát, dühkitörés formájában hangot adhat felháborodásának. Eddig a pontig természetesnek mondható ez a viselkedés. A probléma akkor adódik, ha ez a reakcióminta szokásossá válik. Rendszeresen mérgelődik, rendszeresen ki van téve a haragot kiváltó ingereknek.
Ez a hatás megtöri a szervezet természetes védelmi rendszerét s eluralkodik az ember lényének egy része felett. Így könnyen kialakulhatnak olyan invazív betegségek, mint például a rák. Az elfojtott harag májpanaszokat okozhat, ha azonban maga ellen fordítja azt, akkor ízületi problémái jelentkezhetnek, de magas láz, gyulladások, allergiás tünetek, erős viszketés, fizikai – pszichikai gyengeség, ingerlékenység, belső nyomásérzettel párosuló fejfájások, migrén esetén is hatásosan alkalmazható.  Már kora gyermekkorban is kialakulhat ez a lelkiállapot, ha az egyén csecsemőként sok dühkitörést él át, vagy „mérgező gondolatoknak” van kitéve. Alkalmazható a második gyermek születésekor, pubertáskori problémáknál, akár féltékeny kutyáknál is.
A magyal esszencia csökkenti a túlérzékenységet, segít visszaállítani a belső harmóniát, érzelmeink megélését. Megnyugtatja az izgatott lelket, elősegíti a türelem és a szeretet erényének a kifejlődést, csökkenti az ingerlékenységet. Képessé tesz a barátságra, szerethető, nyíltszívű, sértettségét könnyen elfelejtő személyiséghez segít, aki örül mások sikerének és jóakarattal közelít az emberekhez.
és egy kis érdekesség… Az egyik legismertebb magyalos terület a herefordshire-i Olchon-völgyben található. A kereszténység kialakulásának korából fennmaradt hagyományok szerint a helybeli földművelő pogányok rituális ünnepeikhez használták a magyalt, melyet a „tél királyaként” tiszteltek. A korai keresztények azonban többek között átvették ezt a pogány hagyományt is, és az egyház beolvasztotta saját szertartásrendjébe abból a megfontolásból, hogy könnyebb a népszokásokat adaptálni, mint gyökerestől kiirtani az emberek emlékezetéből. Így lett Jézus a feláldozott Isten-király, töviskoronája a magyalkoszorú, amely négyszirmú fehér magyalvirágjával a tisztaságát és a keresztfáját jelképezte, a növény vörös bogyói pedig a vércsöppjeit.
Hangafű - Az identitás virágaAkik elszigeteltséget és magányosságot élnek át, úgy érzik, állandóan rivalizálniuk kell, ki kell csikarniuk mások figyelmét vagy szeretetét. Képtelenek elviselni a lelkükben tátongó űrt, az egyedüllétet. Mindannyian találkozhattunk már extrovertált emberekkel, akiket nem lehet lerázni, végig kell hallgatni, amit magukról mesélnek, viszont egyáltalán nem figyelnek a válaszra. Ők azok, akik lecsapnak, ha közönséget látnak valakiben, hisz nagy szükségük van a figyelemre, mert rettegnek a gondolattól is hogy egyedül maradnak. Végül mégis ez történik velük, mert az emberek inkább elkerülik őket. Valójában kisebbrendűségi érzésüket próbálják kompenzálni azzal, hogy előtérbe helyezik magukat. Ellenkező esetben az introvertált alkatú emberek nem a beszédességükkel hívják fel magukra a figyelmet, hanem éppen azzal, hogy szándékosan elhallgatnak fontos dolgokat, hogy magukra vonják a társaság figyelmét. Akiket gyermekkorukban sokat hagytak magukra, nem kaptak elég törődést, azoknál könnyen kialakulhat ez az állapot.

Az esszencia képzelt, színlelt betegségek, megjátszott és mesterkélt panaszok, megmagyarázhatatlan okok nélkül kialakuló testi fájdalmakkal kísért tünetek ellenszereként hatásos lehet.

Az esszencia használatával megjelenik mások őszinte érdeklődéssel való meghallgatása, az emberből legalább olyan jó hallgatóság válik, mint amilyen jó beszélő volt azelőtt. Rendkívül jó kommunikációs képességgel rendelkezve kialakul benne az együttérzés és a bizalom mások felé.


Európai sülzanot - A remény virágaKépes vagy-e magadért megtenni dolgokat, vagy alapvetően másokért cselekszel? Amikor valami nem sikerül, lemondasz róla könnyedén?
Mi ad neked erőt, amikor úgy érzed belőled minden kifogyott?
Szerinted képes lennél-e egy nehéz helyzetben küzdeni, vagy feladnád inkább?

A sülzanot a reménytelenség, a hitehagyottság és az optimizmus hiányának ellenszere. Sok ember szenved, mivel semmilyen orvosi kezelés nem hoz gyógyulást számukra. Feladták a harcot és a reményt, már nem hisznek abban, hogy valaha felgyógyulhatnak. Sem kiutat, sem megoldást nem találnak, minden ösztönző ötletük elhagyja őket. Rábeszélésre kipróbálnak ugyan különféle gyógymódokat, de eközben biztosra veszik, semmi sem segíthet rajtuk.
A személyiség a negatív körülmények hatására reményvesztetté válik, úrrá lesz rajta a beletörődés, passzivitásba menekül. Ennek a hozzáállásnak meglehetősen negatív következményei lehetnek, hiszen a pesszimista gondolatok csak erősítik a kialakult állapotot.

Krónikus, gyógyíthatatlannak tűnő betegségekben, alacsony energiaszintben, csökkent életerőben, illetve folyamatos belső kimerültségben nyilvánulhat meg. Gyermekkorból is fakadhat, de átmeneti is lehet ez a lelkiállapot.
Az esszencia hatására reményteljes beállítottságú, optimista személyiség alakul ki, aki a nehézségek ellenére is képes jól irányítani az életét és erős hittel rendelkezik. A kudarcok ellenére is előre halad, fizikai állapota nem befolyásolja céljait, az életbe vetett hite, kezdeményezőképessége mindent legyőz.


Tárnics - A hit virága


Könnyen elbizonytalanodsz ha valami nem sikerül? Gyorsan feladod amit elkezdtél, ha nem simán mennek a dolgaid? Van elég akaraterőd az újrakezdéshez? Számodra félig üres, vagy félig tele a pohár?
Számos nehézséggel és konfliktussal kell megbirkóznia az embernek az életben. Aki azonban bizonytalansága, kishitűsége miatt elbátortalanodik, a nehézségekkel teli helyzetekben kétségei támadnak, szkeptikusan reagál, könnyen elcsügged, letörtté válik, céljait hamar feladja, mindezt azért, hogy elejét vegye a csalódásnak. A felmerülő akadályokat nem kihívásnak veszi, hanem sorscsapásnak éli meg, kétségei támadnak önmagával, tettei sikerével, saját képességeivel szemben is. Eleve vesztesként áll a dolgokhoz, céltalanná válik, kétségbeesés és pesszimizmus jellemzi, - annak időről időre visszatérő betegségei, fizikai erőtlenségének és állóképességének hiánya mutatja meg, hogy előbb-utóbb komoly betegségekkel nézhet szembe.
A tárnics esszencia reményt, bátorságot és állhatatosságot ad, erősíti az akaratot, növeli a céltudatosságot. Hatására az ember képes optimistán látni a világot, kitartóvá válik a napi feladatok elvégzésében. A sikertelenségeket próbatételnek tekinti, akadályok felmerülésekor nem adja fel, mindig újra próbálkozik. Megérti a kudarcok és veszteségek jelentőségét, elfogadja a sors akaratát, de mindent megtesz helyzetének megváltoztatása érdekében. Optimistán, bizakodva tekint a jövőbe.
…és egy kis érdekesség: Az ókori Rómában a tárnicsot, amely az európai gyógynövények közül az egyik legkeserűbb faj, kiváló orvosságként dicsérték, és főképp máj- és gyomorbetegségek, valamint görcsök és láz gyógyítására alkalmazták. Intenzív keserű íze miatt a tárnics fontos alkotórésze volt a „theriak” nevű tonikumnak. Ez a készítmény, a maga korában életelixírnek számított, amelyet igen sokféle betegség ellen alkalmaztak. Ennek ma a közismert és közkedvelt svéd keserű vagy más néven svéd csepp felel meg, amelyet állítólag a harmincéves háború (1618–1648) idején egy svéd orvos fejlesztett ki, hogy ezzel segítsen megőrizni a katonák egészségét.

17-én születettek


A 17-én született emberek fő jellemzője a tehetség. Bár nem könnyű élet áll előttük, vagy mögöttük, mégis képesek a jó célok érdekében munkálkodni. Kreativitásukban rejlő energiáikkal kifejlesztik magukban független önbizalmukat. Vezető képességekkel rendelkeznek, jó megfigyelők. Kitartóan és eltökélten haladnak céljaik felé akkor is, ha számos kudarcélménnyel kell megbirkózniuk. Amit akarnak el is érik, tanulnak a tapasztalataikból és képesek magukévá tenni az értékes tanulságokat. Meglátják a szépséget ott is, ahol általában az emberek nem. Ha elbotlanak és a földre zuhannak, képesek újra talpra állni, szembesülni önmagukkal és rátalálni a saját útjukra. Tiszteletnek örvendő emberekké válhatnak, miközben a számukra nagy jelentőségű pénzt és karriert, segítő szándékkal használják. Érzéseik mélyek, ezért sebezhetőek. Bár csendesnek, kedvesnek  látszanak, igyekeznek elkerülni a konfliktusokat, de belülről kitörni kész vulkán tüze tombol bennük.

„ Ha újrakezdeném az életemet, mindent ugyanígy tennék; de ezúttal kicsit jobban kinyitnám a szemem.”                                  Jules Renard